Vända och vrida på Empatiskt Ledarskap

Relationsekonomi

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för relationsekonomi. Har vi mycket på saldot i våra relationer flyter kommunikationen och samarbetet, och det kan kännas inspirerande och närande att vara i en relation med högt saldo. Har vi god relationsekonomi, har vi också mer tid och kraft över till det som ger mening. Har vi minus på relationskontot är det lätt att missförstånd och tolkningar inträder. En sådan relation tar mycket energi och det kostar mycket mer. Om friktion uppstår i en relation där saldot är på plus, har vi ett ringare städjobb att göra än om saldot är på minus.

”En grupp eller en organisation fungerar aldrig bättre än de relationer som finns i gruppen eller organisationen. En organisation bygger på relationer mellan människor. När människor agerar och relaterar kan de hjälpas åt med att nå de mål de vill nå. När relationerna i organisationen är konfliktfyllda och fulla av missförstånd som inte har retts ut kommer det att vara svårare att nå de uppsatta målen.” skriver Liv Larsson i boken Led som du lär.

Behovsledarskap

Empatiskt ledarskap kan också kallas för behovsledarskap. Ledarens uppgift, med sitt coachande ledarskap, är att genom dialog skapa ett gemensamt mål som alla tar ansvar för och står bakom. Medarbetarnas behov är vägen att nå målet, vilket möjliggör att det går snabbare, och är roligare på vägen, att nå målet.

Det skapas en organisation där lusten att vilja bidra frivilligt är drivkraften, och frigör varje individs fulla kraft och potential.

Empatiskt ledarskap är byggt på ett grundläggande antagande, att drivkraften bakom allt vi människor gör, är ett försök att tillfredsställa något vi saknar och därmed längtar efter. Att tillgodose ett behov. Om vi börjar intressera oss för vilka behov som ligger bakom våra handlingar, och andras, möjliggörs ett mer konstruktivt förhållningssätt för kontakt och samarbete. Ibland väljer vi lyckosamma strategier för att tillfredsställa våra behov, och ibland väljer vi tragiska strategier där vi även kan såra och skada andra. Behov är aldrig i konflikt, det är våra olika strategier att möta våra behov som kan kollidera.

Makt med-ledarskap

Empatiskt ledarskap kan också kallas för makt med-ledarskap. Det utgår från att använda den makt jag har som ledare till ”makt med” snarare än ”makt över”.

Att använda sin ”makt med” som ledare innebär att arbeta tillsammans för att möta behoven hos alla inblandade. Det här förhållningssättet att kommunicera och samarbeta, lägger tonvikten på medkänsla som motivator för handlingar snarare än rädsla, skuld, skam, klander, tvång, hot eller rättfärdigande för bestraffning.

När vi leder med ”makt med” är det partnerskap och samarbete som är ledstjärnan till skillnad från i dominanssystemen där några få dominerar över det stora flertalet, och det är viktigt att bli godkänd och sedd av auktoriteter.

Att leda med ”makt med” möjliggör att människor bidrar utifrån lust, passion och frivillighet. Medarbetarna får utlopp för sina idéer och kreativitet, vilket frigör individers fulla kraft och potential. Och det skapas en mänsklig organisation.

Ömsesidigt ledarskap

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för ömsesidigt ledarskap. Det innebär att jag står upp för mina egna behov och står kvar i dem, samtidigt som jag står upp för andras behov och låter inte andra ge upp och kompromissa. Med ömsesidigt ledarskap finns inga kompromisser, allas behov blir tillgodosedda. Det råder transparens i ömsesidigt ledarskap då jag är i kontakt med mina behov och väljer att vara lyhörd för dessa och be om det jag behöver, utan att förvänta mig att den andre ska tillmötesgå min önskan. Blir jag mött i min önskan blir jag tacksam, blir jag inte mött i min önskan blir jag tacksam då också (kanske för att den andre står upp för sina behov) och finner en annan strategi för att möta mina behov.

Kontaktledarskap

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för kontaktledarskap. När vi har kontakt med varandra, vilket innebär att vi hör varandra utan tolkningar, sker transformation och vi vill bidra till att möta den andres behov. Då vi inte har kontakt hamnar vi lätt i försvar och intresserar oss mer för vem som har rätt och fel, jämför och rangordnar, bestraffningar och belöningar, vilket inte gagnar effektiviteten och stämningen i företaget. I Empatiskt Ledarskap är intentionen att skapa kontakt. Empatiskt ledarskap handlar INTE om att få människor till att göra vad vi vill. Det handlar om att skapa en kvalitet på kontakten som får allas behov tillfredsställda genom att vilja bidra frivilligt med medkänsla.

Medkännande ledarskap

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för medkännande ledarskap. Kärnan i medkännande ledarskap är en tro att alla männskor har kapacitet att känna medkänsla och empati. Att vi endast tar vår tillflykt till våld eller skadliga beteenden då vi inte har tillgång till effektivare strategier för att möta våra behov. I medkännande ledarskap föreslår vi att människor identifierar vilka behov vi delar, som vi får fatt i genom att intressera oss för de tankar och känslor som omger dessa behoven, och samarbetar för att ta fram strategier och lägger fram önskemål till varandra för att möta varandras behov. I medkännande ledarskap har vi tillgång till vår empati och när medkänslan finns vill vi också frivilligt bidra till andra.

Transformerande ledarskap

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för transformerande ledarskap. Empatiskt Ledarskap är till synes en mellanmänsklig kommunikationsprocess utformad för att förbättra medkännande kontakt till andra, som också möjliggör djupgående transformation i människor och organisationer. När vi når det som faktiskt pågår i denna stunden och är i kontakt med det, sker transformation. Vi behöver alltså egentligen inte fundera ut lösningar, vi kan stanna med det som pågår just precis nu och invänta vad som vill hända och vilka svar vi ska få. 

Nuledarskap

Empatiskt Ledarskap kan också kallas för nuledarskap. Vi undersöker möjligheten att vara med det som pågår i oss och andra just nu. För att stödja oss själva i att kunna stanna i nuet mer och mer, intresserar vi oss för olika hjälpmedel så som yoga som är ett samlingsnamn för kroppsrörelser, andningsövningar, avslappning och meditation. Vi förstår också värdet av att vara i självsamhet för att komma i kontakt med vad som pågår i mig just nu och få fatt i mina svar. Vila och återhämtning är lika viktigt som att vara i rörelse och drivande. Och vi skapar utrymme för detta för oss själva och för våra medarbetare.

Previous
Previous

Lyssna efter känslor och behov

Next
Next

Hälsan en förutsättning för att nå sin potential