Lyssna efter känslor och behov
Det empatiska ledarskapet bemöter det som pågår på insidan av dig själv och de i din närhet. Det utgår från känslor och behov, att lyssna på riktigt, och förstå. Empatiskt ledarskap börjar få fäste nu. Vi är fler och fler som anammar detta sätt att leda oss själva och andra på.
Vi är alla ledare
Vi leder oss själva, våra barn, kanske är vi ledare i vårt yrke, eller i någon förening. En framgångsrik ledare får andra med sig. Får sig själv med sig. Ledaren visar vägen, kommunicerar och fattar beslut.
Empati är en förutsättning för socialt samspel
Empati är en avläsning av sinnesstämningar och känslor. Denna förmåga att koppla upp sig mot en annan individ är en utgångspunkt för allt socialt samspel. En förutsättning för empati är att kunna skilja mellan sina egna känslor och motpartens. Empati uppstår när vi verkligen lyssnar på vad människor känner och behöver, inte dömer eller har förutfattade meningar om vad vi hör. Vi förstår den andre utifrån deras perspektiv. Vi blandar inte in oss själva. Vi är närvarande med det som pågår.
Empatiskt ledarskap är effektivt
I empatiskt ledarskap agerar du som en oberoende individ, du är modig och använder effektiva metoder med lyhördhet och följsamhet. Du har stor självinsikt och visar din egen sårbarhet. En empatisk ledare visar vägen, sätter tydliga gränser, har förmåga till medkänsla, lyssnar, kommunicerar enkelt, är handlingskraftig och trygg i sitt beslutsfattande. Empatiskt ledarskap skapar effektivitet, klarhet och trygghet.
Agerar i balans
Som en empatisk ledare förstår du dig själv på ett djupare plan, du känner till hur du reagerar på olika situationer. Du har en god förståelse hur dåtiden påverkar dig i nuet. Du har insikt om att dina automatiska reaktionsmönster baseras på dina tidigare erfarenheter i livet, och att dessa automatiska reaktionsmönster sannolikt inte har så mycket med den nuvarande situationen att göra. Du har övat upp förmågan att ta hand om din egen reaktion på händelser. Du kan härbärgera dina känslor. Du väntar att agera tills att du har kommit i balans igen.
Öka självmedvetenheten
Genom att öka vår egen självmedvetenhet, utvecklas också vår förståelse för andra människors beteende, känslor och behov. “Din förmåga för empati och medkänsla med andra, står i direkt proportion till din förmåga att möta dig själv känslomässigt”, är sagt av Björn Lindeblad. Ju större förmåga att känna dina egna känslor, och härbärgera dessa, desto större förmåga att vara en följeslagare med din medmänniskas känslouttryck.
Träna upp din förmåga
Vi blir fler och fler som inser värdet av det empatiska sättet att vara på. Många behöver träning och utbildning i att uttrycka och höra känslor och behov. Lära sig sortera ut sin egen tolkning. Avstå från att döma. Ofta uttrycker vi en diagnos istället för ett behov. Istället för en känsla uttrycker vi en tanke. Detta medför att vi pratar förbi varandra. Det blir lätt konflikt och ett hårt klimat. Både inom oss själva och gentemot vår omvärld. Ju bättre du blir på att förstå det här hos dig själv, desto mer empatisk kan du vara i ditt ledarskap. Din förmåga att leda dig själv och andra har avgörande betydelse för ditt och andras välmående.