Utveckla ditt empatiska ledarskap - bortom rätt och fel

Att utveckla sitt empatiska ledarskap innebär att skapa färdigheter i:

• Radikal sanning: att ha en integrerad längtan till vad som verkligen är sant, på riktigt, just nu. Att utforska och arbeta igenom problem, hinder och barriärer som är i vägen för att nå vårt sanna jag, liksom att direkt kunna komma i kontakt med vårt sanna medvetande.

• Lyhördhet och följsamhet: att kunna känna inombords vad som pågår just nu, och följa det.

• Vara närvarande i nuet: att ha sin uppmärksamhet fokuserad på vad som pågår här och nu.

• Balans: att ha en balanserad kropp, sinne och själ med en stödjande livsstil. Även att ha balans i de yttre områden som profession, ekonomi, relationer och boende.

• Lärande: ständigt vara öppen för sin inre utveckling, oavsett vilket motstånd jag möter inombords.

• Coachande förhållningssätt: en tro på att varje individ är unik och är ansvarig för sitt eget liv och handlingar, och att individen är fullt kapabel att ta detta ansvar.

• Medvetenhet: en ökad medvetenhet om mig själv och andra som stödjer mitt sätt att kommunicera, relatera och förhålla mig till mig själv och min omgivning vilket möjliggör att leva ett liv med medkänsla, samarbete, mod och äkthet.

• Språk: förstå hur ord bidrar till kontakt eller avstånd.

• Kommunikation: att veta hur jag ber om vad jag vill, hur jag hör andra även i oenighet, och hur jag arbetar för lösningar som fungerar för alla.

• Inflytande och ledarskap: dela "makt med andra" snarare än att använda "makt över andra".

Utbildningsområden:

För att utveckla dessa förmågor behövs utbildning inom olika områden som jag har funnit hjälpsamma för att utveckla ett empatiskt ledarskap. Dessa utbildningsområden är:

1. Nonviolent Communication – En process för att integrera medvetenhet, språk, kommunikation och inflytande

2. Ayurveda – Kunskap om livet och skapa balans

3. Coachande förhållningssätt – Finna sina egna svar

4. Facilitering – Leda mötesprocesser

5. Enneagram – Förstå sig själv och andra

6. Strategisk kommunikation – Planera, utforma, förmedla

7. Yoga och meditation – Närvarande i nuet

8. Den fysiska miljön – Harmonisk och balanserad omgivning

9. Sitt inre liv – Öka kontakten med sitt sanna jag

10. Ledarskap – Att leda människor mänskligt och skapa önskat resultat

11. Självledande organisationer - Medarbetarstyrd verksamhet och självstyrande medarbetare

Dessa områden ger tillsammans ett ramverk i att leda sig själv och andra, och att skapa de förutsättningar för att allas behov blir tillfredsställda. De här modulerna samarbetar och stödjer varandra. De är ”russin” som jag har plockat med mig i mitt hittills 54-åriga liv som jag gläds av att dela med mig av till andra som är nyfikna på detta, vilket möjliggör att de kan plocka de ”russin” de finner lämpliga för att skapa sitt eget ramverk att leda sig själv och andra utifrån. Mitt namn Kiliam betyder nycklar för mig, och dessa områden är mina nycklar till att skapa ett Empatiskt Ledarskap.

Vissa klienter önskar väva in utbildning inom dessa fokusområden som utgör stommen i det empatiska ledarskapet i coachingprogrammet. I dessa fall lägger vi till den utbildningen i coachingprogrammet och rena coachingsamtal varvas med samtal dedikerade till utbildning. Läs mer om hur jag arbetar i de individuella coachingprogrammen här.

Nonviolent Communication (NVC) - Empatisk kommunikation

Nonviolent Communication, NVC, grundades av den amerikanske psykologen Dr Marshall B. Rosenberg på 1970-talet. Han tog fram denna metoden då det var speciellt två frågor som intresserade honom:

Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkännande natur och leder till att vi beter oss våldsamt och utnyttjar andra?

och omvänt;

Vad är det som gör att somliga fortsätter att ha kvar kontakten med sin medkännande natur under de mest påfrestande och besvärliga omständigheter?

Fredens språk, eller NVC, som det vanligtvis kallas, är ett processpråk och en kommunikationsstil som bidrar till att lösa konflikter med respekt för allas behov. Det är ett språk som hjälper oss att leva medvetet, närvarande och autentiskt. Fredens språk är en symbol för ärlighet, medkänsla och överblick.

Nonviolent Communication, även kallad Empatisk Kommunikation, är en process som handlar om integrationen av fyra områden:

  1. Medvetande: en uppsättning principer som stöder att leva ett liv med medkänsla, samarbete, mod och äkthet.

  2. Språk: förstå hur ord bidrar till kontakt eller avstånd.

  3. Kommunikation: att veta hur man ber om vad vi vill, hur man hör andra även i oenighet, och hur man skapar lösningar som fungerar för alla.

  4. Inflytande: dela "makt med andra" snarare än att använda "makt över andra".

NVC utvecklar ett medvetande som främjar tydlig kommunikation, djup förståelse och äkta, respektfull kontakt mellan individer och team.

I sin bok ”Nonviolent Communication – Ett språk för livet” skriver Rosenberg bl a detta:

”När jag studerat vilka faktorer som påverkar vår förmåga att fortsätta vara medkännande, slogs jag av vilken stor betydelse språket och vår användning av orden har. Jag har hittat ett specifikt förhållningssätt till kommunikation, att tala och lyssna, ett sätt som leder till att vi ger av glädje. Ett sätt som gör att vi får kontakt med oss själva och med andra så att vår naturliga medkänsla blomstrar.

Även om vi inte tycker att vi talar på ett ”våldsamt” sätt, leder våra ord ofta till skada och smärta antingen för oss själva eller för andra. En del kallar den process jag beskriver för empatisk kommunikation. Det innebär att vi uttrycker oss ärligt och tydligt, samtidigt som vi lyssnar med respekt och empati på andra. I all kommunikation kommer vi att uppfatta våra egna och andras djupare behov. Vi får träna oss i att noggrant observera och i att känna igen specifika beteenden och förhållanden som påverkar oss. Vi lär oss också att identifiera och tydligt uttrycka vad vi vill. Det är en ganska enkel form, men den leder oftast till stora skillnader i vårt sätt att relatera och kommunicera.

När vi med hjälp av NVC ersätter gamla kommunikationsmönster; att försvara oss, dra oss undan eller gå till angrepp om vi blir kritiserade eller skuldbelagda, kommer vi att uppleva oss själva och andra i ett nytt ljus. Vi kommer samtidigt också att se våra intentioner och relationer på nya sätt. Motstånd, benägenhet att försvara oss och våldsamma reaktioner minimeras när vi fokuserar på att klargöra vad vi observerar, känner och behöver, istället för på att diagnostisera och döma. Då upptäcker vi djupet av vår medkänsla. På det här sättet kan vi utveckla respekt, närvaro och empati och bidra till en ömsesidig önskan att ge från hjärtat. Vi får hjälp av NVC genom dess fokus på att lyssna; på oss själva, såväl som på andra.”

Ayurveda - Kunskap om livet

Ayurvedan har en holistisk syn på människan, och ser lika mycket till själslig och mental hälsa, som till fysisk. Syftet med denna livskunskap är att stärka vår inneboende harmoni och balans, och därmed vår hälsa. Vår hälsopotential anses vara oändlig. Att leva i enlighet med Ayurveda skapar balans i livet.

Ayurvedan utgår från de fem elementen jord, vatten, eld, luft och eter. Allt i universum består av dessa fem element, även vi människor, via doshorna Vata, Pitta och Kapha. Vi är alla unika individer med en egen sammansättning av de tre doshorna. Varje dosha representerar en eller flera av elementen: Vata representerar luft och eter, Pitta eld och Kapha jord och vatten. 

När vi har obalans i kropp och sinne påverkas vårt allmäntillstånd. Doshorna kan komma i obalans av flera anledningar. Stress, opassande mat, för lite motion eller återhämtning och vila påverkar balansen, liksom disharmoniska relationer, undermåliga livsstilsrutiner och alla årstidskiftningar. Om obalanserna får vara en längre tid kan de manifesteras i ohälsa. 

Att lära sig om hur obalans skapas i sig själv och andra blir det lättare att upprätta balans. Ayurvedan erbjuder praktiska råd om hur man kan skapa balans och harmoni. Att lära sig förstå de olika typerna Vata, Pitta och Kapha hjälper dig som ledare oerhört mycket att bemöta och förhålla dig till individers olikheter och besparar dig massor med energi genom helt enkelt ha en förståelse för vad som är igång och kunna sätta till motsatsen för att återskapa balans.

Inom Ayurvedan arbetar man inom fem olika områden för att skapa balans i livet:

  1. Dig själv

  2. Din sysselsättning och levebröd

  3. Din ekonomi

  4. Dina relationer

  5. Ditt hem

Inom varje av dessa områden finns det oändligt mycket att upptäcka och förändra, om man vill!

Ayurvedan ger dig nycklar till att förstå dig själv och andra bättre. Varje individ är unik, vilket innebär att det som är bra för den ena inte är bra för den andra. Vi människor är olika och har därför olika behov. Att lära sig om detta och omsätta det i sitt ledarskap av sig själv och andra kommer att underlätta ledarskapet avsevärt. Ayurvedan har ett enkelt och logiskt system för att beskriva egenskaperna hos de olika typerna. Ayurvedan lär oss att skapa vardagsbalans.

Coachande förhållningssätt - Finna sina egna svar

Coaching är en kraftfull, effektiv och beprövad metod med genuin etik och kärnkompetenser som lägger grunden till ett professionellt samtal och en strukturerad process. I coachingprocessen skapas medvetenhet hos individen som leder till nya insikter, vilket resulterar till klarsynthet kring vilken lösning som personen kommer fram till.

Coaching är en tro på att varje individ är unik och är ansvarig för sitt eget liv och handlingar, och att individen är fullt kapabel att ta detta ansvar. I coaching ges inga råd, utan personen leds fram till sina egna svar. Coaching är kommunikation, lärande, ett förändrings- och processarbete.

Metoden skapar utrymme för varje individ att hitta de svar som är bäst för denne. Ofta är det den omedvetna sidan inom individen som skapar svårigheter. Att öka medvetenheten i hur jag som människa fungerar, möjliggör acceptans, förändring och tillfredsställelse. Coaching ökar medvetenheten om oss själva och andra.

Individen får nya insikter och större medvetenhet genom att inta olika perspektiv, och då utvecklas en tydlig bild av hur personen kan uppnå sitt önskade läge. Personen får helt enkelt ett hållbart och långsiktigt lärande om sig själv och utvecklar sin självkännedom och målfokusering. Coachen agerar som en processledare för utvecklingen genom att vara transparent och värderingslös. Individen hålls hela tiden ansvarig för sin process, sina val och handlingar och det är det som gör coachingen så kraftfull som utvecklingsverktyg för ett förändrat beteende.

Det coachande ledarskapet är en informell ledarstil och ses av många som en framgångsmetod för ett väl fungerande team. Fokus ligger på medarbetarens grundläggande vilja till lärande och utveckling. Resultatet blir självgående och välmotiverade medarbetare.

Grunden i det coachande ledarskapet är att se medarbetaren som den person som bäst ser sina egna möjligheter och som känner sig själv bäst. Genom att coacha medarbetaren och stötta denne kan ett självförverkligande komma till stånd och mål uppfyllas. Det ger mervärden för företaget, chefen och medarbetaren.

Facilitering - Leda mötesprocesser

Facilitering är att leda mötesprocessen, att underlätta mötet, vilket bidrar till att gruppen arbetar bättre och mer empatiskt tillsammans. Facilitering betyder också att mötet fokuserar på det som är syftet med mötet, och parkerar det som inte är relevant.

Facilitering skapar möjlighet för grupper att tänka och känna tillsammans, lyssna till varandras behov och finna nya vägar. Det frammanar gruppens engagemang och potential att nå dit de önskar, och ibland längre.

I det faciliterade dialogmötet är det fokus på vad som händer mellan deltagarna. Ett möte kan syfta till att skapa en djupare kontakt mellan deltagarna och ökad förståelse vilket lägger bra grunder för ett bättre samarbetsklimat. Alla kommer till tals. Alla blir lyssnade på. Varje deltagare bidrar med sin erfarenhet och kunskap. Facilitering möjliggör en hög närvaro och delaktighet bland mötesdeltagarna. Både i rörelse och uppmärksamt stilla lyssnande. Faciliterade möten brukar skapa avtryck hos deltagarna och ge möten som levererar det som är önskat av mötet, och ibland mer därtill.

Med en person som faciliterar ett möte, och har förberett det, kan det bidra till att ineffektiva möten som skapar frustration uteblir. Ett faciliterat möte underlättar beslutsfattande och resultatet av mötet behöver inte blir ett nytt möte för att inget beslut blev fattat på det utsatta mötet. Det är viktigt att mötet har ett tydligt syfte och att rätt deltagare är med på mötet för att syftet ska kunna uppnås. Faciliterade möten bidrar med att skapa mer produktiva möten med tydliga syften och tillvägagångssätt.

Enneagram - Förstå sig själv och andra

Enneagram hjälper dig att öka din förståelse om dig själv och andra. Du upptäcker mer om vilka dina speciella gåvor är och hur du får ut det mesta av dem. Du får mer kunskap om hur du kan hantera relationer bättre, fatta smartare beslut och utveckla en mer realistisk inställning till situationer som brukar utmana dig.

Olikheter mellan individer är viktiga att förstå när man skall arbeta tillsammans och allas resurser skall användas på bästa möjliga sätt. Enneagram är ett verktyg som beskriver sådana grundläggande skillnader utifrån var en individ befinner sig just nu i sin personliga utveckling. Det är viktigt att ha en hög självkännedom när man använder sig av Enneagram så att verktyget inte används till att sätta en etikett på en annan människa och därmed försvåra kontakten. Enneagram hjälper oss att förstå vilka behov som ligger bakom vissa beteenden hos en personlighetstyp.

Enneagram fokuserar på hur människors olikheter kan upplevas och användas på ett konstruktivt sätt, både individuellt och i grupper. Verktyget kan också visa vilka uppgifter en ledare eller medarbetare föredrar att arbeta med, vilket stöd man behöver från andra, vilka förväntningar man har till den egna och andras handlingar samt hur man bidrar till andra.

I samspelet mellan ledare och medarbetare, eller medarbetare emellan, är Enneagram ett utmärkt verktyg för att förbättra kommunikationen, lösa konflikter, utveckla tolerans samt lära sig att förstå och respektera varandras arbetsstil. Typbeskrivningar hjälper oss att förstå hur skillnader som tidigare verkade irriterande eller besvärliga istället kan användas konstruktivt och utgöra en grund till ett starkare samarbete.

Strategisk kommunikation - Planera, utforma, förmedla

Strategisk kommunikation syftar till att bidra till att uppnå din organisations strategiska affärsmål. För att kunna jobba strategiskt med kommunikation behöver du har god kännedom om företaget, dess affär, strategi och mål. Utifrån dessa parametrar kan du tillsammans med ledningsgruppen skapa en strategisk kommunikationsplan som agerar som stöd till att förverkliga affärsplanen. 

För att kunna ta fram din strategiska kommunikationsplan behöver du gå igenom vissa grundparametrar. Det här verktyget som jag syftar på passar också utmärkt att använda för eget bruk då man ska förebereda vilken slags kommunikation som helst. När dess grundparametrar är på plats, och ibland behövs mer därtill, utformas kommunikationsinnehållet och sista steget är att förmedla detta till berörda målgrupper. 

Det är viktigt att ha en framförandeteknik och rätt dispositionsmodell som underlättar för min målgrupp att ta emot mitt budskap.

Syftet är att integrera kommunikation i sitt ledarskap, inte att ta över kommunikatörens roll i företaget. Enkla verktyg utgör en viktigt stomme i den empatiske ledarens verktygslåda.

Yoga och meditation - Närvarande i nuet

Yoga är ett system där man genom fysiska ställningar, andningsövningar, avslappning samt koncentrations- och meditationstekniker skapar balans mellan kropp och själ. Ordet yoga är sanskrit och betyder förening/balans. Yoga syftar till att skapa balans mellan kropp och själ. Yoga är en teknik för fysiskt, mentalt och andligt växande.

Yogan är ett fantastiskt verktyg som hjälper oss att lättare möta vardagens händelser genom ett lugnare och mer balanserat sinne.

Yoga är en teknik för att uppnå fullständig medvetenhet. Att vara medveten innebär att ständigt vara närvarande i nuet, att vara medveten om det som händer och vara uppmärksam med alla sinnen.

Regelbunden yogautövning ökar förmågan att lära sig att lyssna inåt och ökar medvetenheten om vad som händer i kroppen och sinnet. Omedvetna beteenden och mönster kommer upp till ytan. Vi upptäcker spänningar och blockeringar i kroppen och sinnet. När man väl har blivit medveten om de kan man med hjälp av olika tekniker lösa allt från grunden.

Syftet med all yoga är att skapa balans för att uppnå och bibehålla en ökad medvetenhet, att du ska få en upplevelse av och upptäcka den du verkligen är, nå en djupare andlig insikt om verklighetens sanna natur, att göra dig som människa fullständigt medveten och uppnå din fulla kraft och potential.

Den fysiska miljön - Harmonisk och balanserad omgivning

Det är viktigt att ha en fysisk miljö som stödjer det man vill åstadkomma, både professionellt och privat. Att leva i samklang med omgivningen, skapar hälsa och bättre livskvalitet. Allt hänger samman med den känsla du får när du vistas i ett rum, från vilka färger och former du omger dig med, till hur livsglädjen formas inom dig. I en välinredd miljö, råder balans och harmoni mellan färger, former och material. I hemmet, på jobbet och i det offentliga rummet… Överallt där vi rör oss talar väggar, golv och tak till våra sinnen.

Hur ser din fysiska miljö ut professionellt och privat? Har var sak sin plats? Flöder ljuset så som du önskar? Vad tar energi? Hur ser möjligheterna ut för dig att skapa en miljö i balans och harmoni som stödjer dig i ditt empatiska ledarskap.

Sitt inre liv - Öka kontakten med sitt sanna jag

Det är i djupet av oss själva som vi hittar rotorsaken till våra beteenden och inre övertygelser som inte längre gagnar oss. Det är väsentligt att få syn på, och att arbeta med, vad som hindrar dig just nu att nå dit du vill, så att transcendens och transformation sker.

Transcendens betyder att gå bortom. Att gå bortom sitt präglade jag och få fatt i sitt naturliga medfödda tillstånd. Transformera betyder att omvandla. Att arbeta igenom utmaningar, hinder och barriärer som är i vägen, och omvandla, transformera dessa så att mer flow uppstår, och nå vår fulla kraft och potential.

Många vill hoppa över att möta sina utmaningar, hinder och barriärer. Gör man det, missar man att utveckla sin fulla kraft och potential. Det är hjälpsamt att betrakta dessa utmaningar, hinder och barriärer som dörröppningar till sin fulla potential, gå dem till mötes och känna fullt ut allt som känns. Känna det, inte tänka på det. ”Feel it to heal it”. Det är behjälpligt att välkomna varje sådan dörröppning som en möjlighet till utveckling. Inget som ska tas bort, betraktas som fel eller flys ifrån. Om du vill nå din fullaste kraft och potential.

Genom att öka sin egen medvetenhet om vad som pågår inom sig, och inta fler perspektiv, får individen större utrymme att förändra och utveckla det den vill. Ofta är det den omedvetna sidan inom personen som skapar eventuella svårigheter. Ökad kunskap och acceptans om hur man som människa fungerar är en nödvändighet för förändring.

Du kan föra dig bort från gamla vanor och övertygelser som inte längre gagnar dig, och hitta den väg som du verkligen vill gå. Det gör dig till en må-bättre version av dig själv på jobbet, hemma och i dina nära relationer.

Ledarskap - Att leda människor mänskligt och skapa resultat

Det finns många olika sätt att leda sig själv och andra på. Det kan vara hjälpsamt att förkovra sig i olika modeller och teorier för ledarskap och teamutveckling, för att komma fram till vad som just du behöver utveckla och implementera i din situation.

Det händer mycket idag i världen kring ledarskap och hur vi arbetar tillsammans i våra organisationer. Nya progressiva arbetssätt utforskas mer och mer, och vi fortsätter att utforska vad ledarskap är och bör vara framöver. Många skulle säga att vi är mitt i ett paradigmskifte, där vi i stor skala går från mer traditionella hierarkiska arbetssätt uppifrån och ner till mindre hierarkiska mer självstyrda eller självstyrda sätt från botten upp.

Det empatiska ledarskapet bidrar med att skapa mänskliga organisationer med sin tillitsbaserade och coachande stil. Vissa empatiska ledare verkar i en miljö som lever kvar i en starkt hierarkisk miljö, hur kan man implementera sitt empatiska ledarskap i en sådan miljö? Andra kan bestämma vilken slags organisation de vill skapa, så hur ser den ut för just ditt företag?

Självledande organisationer - Medarbetarstyrd verksamhet och självstyrande medarbetare

Det finns många olika sätt att leda sig själv ochSjälvledande organisationer handlar om att låta en grupp människor tillsammans organisera sig och lösa ett problem utan yttre påverkan. Man låter helt enkelt människorna som vet mest och känner varandra bäst lösa uppgiften med hjälp av några tydliga ramar och spelregler. Det är självorganisation. Raka motsatsen till en hierarkisk organisation där chefen organiserar gruppen och bestämmer vilka som ska jobba med vilka och med vad.

En självledande organisation föreslås ha tre hörnstenar att luta sig på:

1. Coachande förshållningssätt och sätt att vara. Ett coachande sätt att vara är både medkännande och tydligt, ett som uppmuntrar en vuxen till vuxen relation i en ömsesidighet. Det handlar om att relatera till människors potential, även om den inte syns i det exakta ögonblicket, och samtidigt vara helt tydlig och hålla dem ansvariga.

2. Fokus på arbetsklimatet. Arbetsklimatet är människors uppfattning om arbetsplatsen eller hur det känns att arbeta på en plats. Om vi kan lära oss att prata om och förändra vårt arbetsklimat till ett klimat som skapar tillit och klarhet, finns det enorm energi och kreativitet att tillgå.

3. Kultur av mandat och engagemang. Mandat här relaterar till det givna tillståndet eller befogenheten att göra något. När människor känner sig riktigt engagerade och ansvariga skapas alla möjliga idéer, lösningar, system och strukturer till förmån för teamet och engagemangsnivån.

Andra potentiella framgångsfaktorer för självstyrande organisationer och team är kundens perspektiv, teamets kommunikation och relationer, beslutsfattandet samt ledarskapet.

Ett välfungerande team bygger på sunda relationer med rak, ärlig och utforskande kommunikation. Att genuint och nyfiket utforska vad och hur andra tänker, skapa dialog för att åstadkomma mer tillsammans, lära av varandra och se saker utifrån nya perspektiv. Vi behöver ha förmåga att sätta kunden och teamets värdeskapande i centrum.

För att utveckla självstyrande team och organisationer tycks själva beslutsprocesserna vara avgörande. Det handlar om en individuell såväl som kollektiv förmåga. Teamet behöver sannolikt rustas genom träning i metoder för effektivt och lösningsorienterat beslutsfattande.

I självorganiserade team finns inga chefer. Däremot finns det coacher som stöttar teamen i deras utmaningar och utveckling för att vara självstyrande. Coachen har per definition inget veto och kan inte besluta om något å någon annans vägnar. Coachen är ett stöd. För detta behövs i sin tur ett välutvecklat självledarskap och mogenhet hos var och en i teamet. Vilket i praktiken betyder att kunna i ömsesidighet tillsammans komma fram till vad teamet ska uppnå och åstadkomma - i relation till kunden.

Previous
Previous

Executive Coaching är en individuell process till förmån för dig och din organisation

Next
Next

Skarptänkta, mänskliga och hälsosamma organisationer med empatiskt ledarskap